Vem alskar en granskare?

Du duger inte!
Varfor gillar inte folk
socialtjansten?
Det ar inte sa mycket att undra over.
Socialtjansten ar en del av samhallets kontrollmekanismer som ska fora medborgarna in pa den ratta vagen.
En snall och omtyckt socialsekreterare kan finnas - for nagra av de manniskor han/hon moter.
Men definitivt inte for de flesta.
Att granska, syna, kontrollera, fora pa ratt vag, atgarda, utreda - ar inte nagot som skapar popularitet.
Tvartom.
Sa varfor ens fraga om folk litar pa socialtjansten?
Ar det inte bara att inse att som socialsekreterare blir man inte popular - och leva med det?

Kommentarer
Postat av: Elin

Det är uppenbart att du inte har den minsta kunskap eller insyn om vad socialtjänsten sysslar med, jag är dock inte förvånad eller chockad; du är en av många.
Socialtjänsten är en stor verksamhet som inkluderar allt från ekonomihandläggare (som handlägger socialbidrag), familjehemssekreterare (som utreder, rekryterar familjehem),socialsekreterare (som utreder behovet hos sökande (barn, ungdom,eller vuxen individ, samt följer upp biståndet. Socailtjänsten är också den öppenvårdspersonal som stöttar familjer i kris, t ex grupper för barn till missbrukare, våldsamma, psykiskt sjuka föräldrar, familjebehandling i form av samtal, anknytningsbehandling etc. Jag föreslår att du tar kontakt med socialtjänsten i din kommun och ber att få veta lite mer om deras verksamhet. Mvh/Elin.

2008-02-21 @ 10:27:59
Postat av: Hans

nehej. jag har val inte det da.
jag agnade mig val at nat annat de 10 aren jag jobbade som socialsekreterare.

om du jobbar inom socialtjansten sjalv sa forstar jag varfor folk inte gillar socialtjanst...

nar folk har asikt sa ska de fa ha den och inte behova anklagas for att inte ha kunskap eller insyn.

det ar ju liksom inte sa att du sitter pa nagra sanningar eller hur? :-)

varfor ar du emot att asikter uttrycks?

Postat av: Elisabet

Hej, vi vet verkligen vad socialen kan ställa till med! Vår lille son omhändertogs efter en usel utredning utan ett enda hembesök! De placerades oss istället på Familjegården Skogsdungen för ?avlastning? som det så vackert kallades! Men det var en utredning, från början! Vi träffade 16 olika utredare på 7 veckor och de kollade oss bara sporadiskt. Oftast var vi ensamma och ändå blev utslaget hårt: ?stora omsorgsbrister?! Vår son mådde bra, som vanligt! Gullungen placerades hos helt främmande personer, blott 10 månader gammal. Sedan följde ett rent helvetiskt år och vi kämpade hela tiden i stark motvind! Men, till slut kontaktade vi Länsstyrelsen som beslutade att vår son skulle hem och det omedelbart, vilken lycka!

2008-02-21 @ 11:58:47
Postat av: Hans

men de 16 % och de 84 andra % har ju blivit granskade.
en insats kan inte tas till utan granskning.
och en granskning - en utredning - ar ju ocksa en sorts insats.
att fa hembesok av soc ar val i hogsta grad
en insats av ett slag?

2008-02-21 @ 15:01:51
Postat av: Barbro Strandgren

Även jag har många gånger hackat på socialtjänsten, då jag tycker att de arbetar för långsamt och beslutar fel saker. Men efter många år som familjemamma har jag insett att de arbetar så gott de kan. Vad än socialsekretararen beslutar så är det minst en person som anser att den beslutar fel. Det kan inte vara enkelt att arbeta på soc.Barbro

2008-02-21 @ 16:12:18
URL: http://quero.blogg.se
Postat av: Hans

Barbro, jo jag haller med. Soc arbetarsa gott de kan. men Soc ar liksom inte ett stalle att jobba pa om det ar popularitet man ar ute efter.
det ar en granskande och synande myndighet som inte ar nagon trivseltomte i grunden.

Sen behovs ju en san myndighet, men fragan som SKTF staller om man har fortroende eller inte ar ju lite konstig, man skulle ha fragat istallet efter hurdan en myndighet som ska syna o granska folk ska gora det pa basta vis... och lart sig nat pa kuppen av undersokningen.
nu sparkade ju undersokningen bara upp en oppen dorr..

2008-02-21 @ 16:22:43
Postat av: Anna

Nu gissar du friskt, Hans. Läs rapporten så ser du. Mao så är det tyvärr inte riktigt så...Barbro ska nog också läsa den ser jag.

2008-02-21 @ 16:44:17
URL: http://blog.consequentia.se/
Postat av: Elin

Jag är definitivt inte emot att åsikter uttrycks. Däremot är jag trött på att de debatter som förs om socialtjänsten aldrig aldrig når någon högre nivå. Det är också ett mönster att socialtjänstens personal inte står upp för sig själva och sitt yrke vilket jag tycker är sorgligt. Jag säger inte att socialtjänstens verksamhet är perfekt, långt ifrån. naturligtvis görs misstag, och det finns även inbyggda begränsningar i strukturen. Jag tänker då ffa på att socialsekreterare verkar inom en politiskt styrd verksamhet och det är inte ovanligt att man tvingas agera emot sin egen och ofta också klientens tro på den bästa interventionen. Här skulle lex realia som nu diskuteras kunna vara en hjälp. Det är konstigt att socialtjänsten i dag inte har en sådan lagstiftning likt vården lex sara, etc. Vad jag ofta reagerar över i dessa diskussioner är alltså att diskussionen aldrig når någon högre nivå, den stannar på en närmast personlig sådan. Ibland kan man tro att de där socialsekreterarna är några sadistiska totalt inhumana, inkompetenta personer.
Det problematiseras väldigt sällan vilka resurser som finns till förfogande, vilken typ av vidareutbildning socialsekreterare får, hur man kan höja statusen, hålla kvar erfarna socialsekreterare och därmed behålla en behövlig kontinuitet i verksamheten, etc.
Jag tror inte huvudskälet för en socionom att söka sig till socialsekreteraryrket är att vinna charmpoäng, popularitet, etc. Däremot vet jag att de socialsekreterare som jag känner jobbar jävligt hårt och utför ett många gånger otacksamt arbete, där de får ta skit för saker som i själva verket inte ligger i deras händer eftersom budgetläget ofta gör att socialsekreterare har väldigt lite mandat att ta egna beslut.

2008-02-21 @ 17:32:29
Postat av: Hans

anna.. nu skriver du lite i gator. VAD ar det du vill saga? jag forstar faktiskt inte vad du menar rapporten styrker?

att det gors for lite insatser?
for det ar ju vad rapporten sager.
att man har
en oro men anda beslutar sig for att avsluta utredning eller att inte inleda en utredning, att man inte kontaktar anmalaren sa ofta utan bara hor sig for med familjen som ar anmald.

Elin.
Men sa kliv upp pa den hoga nivan da?
Vad hindrar dig?
du fokuserar pa den individuelle socialsekrteraren, det hojer inte nivan alls.
Det ar ju systemet som sadant med en samhallelig kontrollapprat som aldring nansin kan bli popular - det ingar ju i sjalva systemet.
som att alska en kronofogde typ...

2008-02-22 @ 06:29:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback